Een paar jaar geleden was ik aanwezig bij een bijeenkomst met een aantal collega’s uit mijn regio. Het doel was inventariseren wat er nodig is om ons vakgebied (en misschien daarmee wel de gehele geneeskunde) vooruit te helpen. Er waren vele opties maar de belangrijkste was elkaar helpen. Door samen informatie te delen zou het mogelijk moeten zijn om de zorg op alle locaties binnen de regio met grote stappen vooruit te helpen. Zo gezegd zo gedaan. Er kwam een online platform om informatie delen.
Helaas blijkt het niet zo eenvoudig. Eenmaal online gingen er andere belangen spelen. Variërend van financieel via bedrijfsbelang tot persoonlijk.
“ik heb hier tijd in gestoken en ik wil niet hebben dat jij het makkelijker hebt dan ik”.
De site is gedoemd te mislukken, slecht een enkeling gebruikt het nog en een nog kleiner aantal gebruikers deelt zijn/haar kennis en infromatie. Dit is op regionaal nivo echter ook landelijk, en misschien wel wereldwijd, zie ik dit soort gekonkel. Denk aan het afschermen van de informatie binnen de applicatie van de Nederlandse Internisten Vereniging (Acute Boekje) of de applicatie van de Nederlandse vereniging voor Orthopedie. Daarnaast zijn bijna alle richtlijnen op de diverse websites van de medische wetenschappelijke verenigingen alleen te vinden achter een wachtwoord. Waarom doen wij zo moeilijk over het delen van informatie? Waar zijn we allemaal bang voor?
De angst lijkt voort te komen uit het idee;”kennis is macht”. Als ik mijn kennis deel met jou dan kan jij daar iets mee doen en vervolgens veel geld verdienen of erger nog mijn concurrent worden in de zelfde markt en daarmee ben ik schuldig aan mijn eigen ondergang. Of als ik mijn richtlijnen openbaar maak en ik iets anders doe dan de richtlijn dan ben een juridisch aansprakelijk. Het is allemaal gedreven door angst en angst en helaas floreert het in de geneeskunde.
Het is tijd voor een nieuw idee in de gezondheidszorg.
Met kennis maak je patiënten gezond; door kennis te delen maak je mensen beter.
Meehelpen is niet moeilijk.
- Deel je kennis via de netwerken die je hebt.
- Vraag of collega’s maar ook patiënten om bij te dragen en verder te delen.
- Blijf protesteren tegen afscherming van informatie
- Maak richtlijnen en andere kennis openbaar.
1 thought on “Delen: genezen van de geneeskunde”