Site Overlay

ZorgBank als alternatief voor het EPD?

[RE-Blog van Geneeskunde.com]

Al jaren is er discussie over het EPD. Het wordt door artsen gezien als een dossier van de dokter en door patiënten als een dossier van de patiënt.

Maar van wie is dat dossier eigenlijk? En van wie is de data?En nog algemener hoort het EPD eigenlijk wel bij de dokter?

Natuurlijk is er zo iets als dossierplicht en dat hoort er ook te zijn. Maar moet het dossier daarvoor bij de arts blijven? Volgens mij hoeft dat niet. In de ideale wereld is het patiëntendossier (zoals de naam al zegt) van de patiënt. Maar moet het daarvoor dan bij de patiënt zijn? Velen zullen zeggen ja natuurlijk, het is van mij en dus wil ik het ook hebben. Maar wat als de patiënt zijn/haar info kwijt raakt? Daarvoor is er is ook een tussenweg mogelijk waarbij zowel de arts/zorginstelling als de patiënt over de data kunnen beschikken en het eigendom bij de patiënt ligt.

Er wordt al jaren over zo’n systeem gesproken. Er zijn hele commissies en werkgroepen die er mee bezig zijn en over na denken. En weet je wat het leuke is? We hebben al decennia een systeem waarbij de klant eigenaar is en iemand anders het beheer doet.

[benieuwd wat het is? Lees het origineel op Geneeskunde.com]

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.