Site Overlay

Plague: een virale app voor public health info?

Niet dat er nog niet voldoende manieren zijn om met de wereld te delen wat op uw lever ligt, maar de nieuwe app Plague biedt een heel nieuwe kijk op sharing. Het gigantische succes doet vermoeden dat heel wat mensen niet genoeg hebben aan Facebook en Twitter. In amper drie weken kreeg de app er al 50.000 gebruikers bij, goed voor een groei van 20 procent per dag.

De App geeft korte berichten weer net zoals snapchat en secret. Het verschil is dat de berichten bij een aantal gebruikers op het scherm verschijnen. De lezer heeft dan de mogelijkheid om het bericht verder te delen met  de wereld door het omhoog te swipen of het niet verder te delen door het naar beneden te swipen. De lezer bepaalt niet met wie hij/zij het bericht deelt. Het leuke hieraan is dat een berichtje ‘viral’ kan gaan. Zie daar de naam van de app…

Nu stel ik mij bij veel apps de vraag wat zou ik er medisch mee kunnen. Tja  ik ben en blijf immers arts..  De grootste meerwaarde (medisch gezien dan) is het drempel vrij delen van ‘public health’ informatie. Door regelmatig berichtjes over gezondheid gerelateerd zaken het netwerk op te slingeren is het mogelijk om deze berichtjes als een virusje over de wereld te laten verspreiden. De eerste voorbeelden er van zijn al waargenomen. De flyer met dat in de waarschuwing voor vergiftigde cocaïne in Amsterdam gaat heel hard de wereld over.

Author: Michiel

Sinds 2008 werkt ik als SEH-arts KNMG in het Deventer Ziekenhuis. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.