Michiel Tebbes |

Hack je Brein – Hersengolven

Home »  Blog »  Hack je Brein – Hersengolven

Hack je Brein – Hersengolven

On maart 20, 2015, Posted by , In Blog,Wearable, With No Comments

melon headbandAls je aan een willekeurig iemand vraagt hoe het gaat is de kans erg groot dat je “Erg druk” te horen krijgt. We rennen en vliegen wat af. En ben je dan eenmaal thuis da is er geen tijd om rustig aan te doen want ook een huishouden is druk en bezig.. Is er een mogelijkheid om toch rust te vinden? Ja zeker die is er.. Er zijn al vele Mindfullness Apps en ook meditatie is zeer populair. Naast deze oude beproefde methoden is er een nieuwe interessante ontwikkeling in op het gebied van de Wearables. We worden momenteel overspoeld door bedrijven die hoofdbanden maken die EEG signalen waarnemen en deze info terug geven op je telefoon waardoor je beter leert ontspannen.

 

Je neemt een band, zet die op jet voorhoofd, de elektroden moeten huidcontact hebben, en de band maakt een Eelektro-encefalogram (EEG).

Elektro-encefalografie is een methode om elektrischepotentiaalverschillen die in de hersenen zijn ontstaan, via de hoofdhuid te registreren. Het elektro-encefalogram (EEG) kan bij ziekteprocessen inlichtingen geven over zowel de aard als de plaats van de afwijking.
Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst. Meestal zijn dit er ongeveer 20 en zijn ze bevestigd in een soort muts. Een standaardsysteem om deze elektroden op de scalp te bevestigen is het zogeheten 10-20 systeem. Om goed contact te kunnen maken met de hoofdhuid wordt tussen de elektroden en de huid een geleidende contactvloeistof aangebracht. De gemeten spanning is bijzonder klein (ca 100 µV) ten opzichte van de eveneens aanwezige stoorvelden van het lichtnet (1-10 V), het elektrocardiogram (ca 1 mV) en elektromyogrammen van spiercontracties elders in het lichaam. (Bron: WikiPedia)

brainwave-graph

Types Hersengolven Bron: avstim.com

De electrischepotensiaalverschillen geven de activiteit van de hersenen aan en zijn ook aanwezig zonder ziekte van je hersenen. Met deze potensiaalverschillen kan je grafiekjes maken die een golfpatroon laten zine. Vandaar de naam Hersengolven.

Nu zijn er een aantal typen ‘hetsengolven’ in gezonde hersenen. Waarbij de Alpha golven een signaal zijn voor ‘ontspannen’. De Verschillende hoofdbanden ‘kijken’ dan ook vooral naar het voorkomen van de alpha golven. Als deze in de minderheid zijn zal de App (want natuurlijk zijn ze gekoppeld aan je telefoon) een geluidsignaaltje geven om aan te geven dat je veter je best moet doen om te ontspannen. Volgens de makers is 3 minuten per dag genoeg om je te leren ontspannen.  Het doel is dat je zonder de band jezelf naar een ontspannen staat weet te krijgen.

 

Een aantal voorbeelden van de bedrijven die deze banden maken zijn Muse en Melon. Maar er zijn er nog veel meer