Site Overlay

Hack je Brein – Hersengolven

melon headbandAls je aan een willekeurig iemand vraagt hoe het gaat is de kans erg groot dat je “Erg druk” te horen krijgt. We rennen en vliegen wat af. En ben je dan eenmaal thuis da is er geen tijd om rustig aan te doen want ook een huishouden is druk en bezig.. Is er een mogelijkheid om toch rust te vinden? Ja zeker die is er.. Er zijn al vele Mindfullness Apps en ook meditatie is zeer populair. Naast deze oude beproefde methoden is er een nieuwe interessante ontwikkeling in op het gebied van de Wearables. We worden momenteel overspoeld door bedrijven die hoofdbanden maken die EEG signalen waarnemen en deze info terug geven op je telefoon waardoor je beter leert ontspannen.

http://youtu.be/kLi4LcXU_iM

 

Je neemt een band, zet die op jet voorhoofd, de elektroden moeten huidcontact hebben, en de band maakt een Eelektro-encefalogram (EEG).

Elektro-encefalografie is een methode om elektrischepotentiaalverschillen die in de hersenen zijn ontstaan, via de hoofdhuid te registreren. Het elektro-encefalogram (EEG) kan bij ziekteprocessen inlichtingen geven over zowel de aard als de plaats van de afwijking.
Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst. Meestal zijn dit er ongeveer 20 en zijn ze bevestigd in een soort muts. Een standaardsysteem om deze elektroden op de scalp te bevestigen is het zogeheten 10-20 systeem. Om goed contact te kunnen maken met de hoofdhuid wordt tussen de elektroden en de huid een geleidende contactvloeistof aangebracht. De gemeten spanning is bijzonder klein (ca 100 µV) ten opzichte van de eveneens aanwezige stoorvelden van het lichtnet (1-10 V), het elektrocardiogram (ca 1 mV) en elektromyogrammen van spiercontracties elders in het lichaam. (Bron: WikiPedia)

brainwave-graph
Types Hersengolven Bron: avstim.com

De electrischepotensiaalverschillen geven de activiteit van de hersenen aan en zijn ook aanwezig zonder ziekte van je hersenen. Met deze potensiaalverschillen kan je grafiekjes maken die een golfpatroon laten zine. Vandaar de naam Hersengolven.

Nu zijn er een aantal typen ‘hetsengolven’ in gezonde hersenen. Waarbij de Alpha golven een signaal zijn voor ‘ontspannen’. De Verschillende hoofdbanden ‘kijken’ dan ook vooral naar het voorkomen van de alpha golven. Als deze in de minderheid zijn zal de App (want natuurlijk zijn ze gekoppeld aan je telefoon) een geluidsignaaltje geven om aan te geven dat je veter je best moet doen om te ontspannen. Volgens de makers is 3 minuten per dag genoeg om je te leren ontspannen.  Het doel is dat je zonder de band jezelf naar een ontspannen staat weet te krijgen.

 

Een aantal voorbeelden van de bedrijven die deze banden maken zijn Muse en Melon. Maar er zijn er nog veel meer

 

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.