Site Overlay

EPD Downloaden? Klik hier!


bluebutton
Iedere Nederlander heeft het recht op het opvragen van zijn of haar medisch dossier.  Iedereen van 12 jaar en ouder kan mondeling of schriftelijk een verzoek doen bij zijn of haar zorgverlener. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen. Als uw gegevens niet kloppen, kunt u ze laten aanpassen. Nu de meeste zorgverleners een electronisch dossier bijhouden lijkt het logisch dat je een digitaal kopie kan opvragen. Is dat mogelijk en hoe kan dat makkelijker??

In de VS is het mogelijk (mits je ziekenhuis is aangesloten) om een digitaal kopie van je dossier te downloaden. Vanuit overheidswege is er het ‘blue button‘ initiatief.

As Americans, we each have the legal right to access our own health records held by doctors, hospitals and others who provide healthcare services for us. And we have the option of getting our records on paper or electronically depending on how they are stored. You can exercise your rights by clicking on the Blue Button logo online to download your health records, or, if you don’t see it, asking how to get a copy of your health records. (HealthIT.gov)

Als je ziekenhuis of andere zorgverlener mee doet met de blue button dan kan je je dossier downloaden. Als ze niet meedoen dan geeft de pagina waar je terecht komt informatie op welke ander manier je aan je dossier kan komen.

Patient filesWaarom hebben we zoiets niet in ons land. Waarom heeft niet elk ziekenhuis en elke zorgverlener een uniforme knop op de website waar achter alle informatie staat die je als patiënt nodig hebt om je eigen dossier in handen te krijgen? Als de zorgverlener het dossier al digitaal heeft dan zou de optie ‘inzien dossier’ een goede mogelijkheid zijn. Nog mooier is het als de optie ‘dossier downloaden’ bestaat. Als de zorgverlener nog op papier werkt dan kan achter de knop de informatie staan hoe je als patiënt je dossier wel in handen kan krijgen.

Misschien een idee om eens verder uit te werken, wie helpt?

Author: Michiel

Sinds 2008 werkt ik als SEH-arts KNMG in het Deventer Ziekenhuis. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.