Michiel Tebbes |

Fundoscopie met je telefoon

Home »  Blog »  Fundoscopie met je telefoon

Fundoscopie met je telefoon

On maart 27, 2015, Posted by , In Blog, With No Comments

peek-retina

Blindheid is een groot probleem in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden waar het niet zo eenvoudig is als hier om even naar een oogarts te lopen is het een probleem. Hele groepen mensen worden buitengesloten van deelname aan de maatschappij door blindheid. Nu zijn er misschien weinig artsen in Afrika maar er zijn we heel veel mobiele telefoons… als je hier iets langer over nadenkt dan zie je de opties..

Een mooi voorbeeld van deze gedachte is het indigogo-project Peek – the Portable Eye Examination Kit. Peek is een eenvoudige add-on voor de mobiele telefoon waarmee eenvoudig het oog van een patiënt te beoordelen is. Het is een clip die je op je telefoon plaatst waarna je langzaam dichter bij de patiënt komt met je telefoon. Zodra je door de iris kijkt met je telefoon krijg je een beeld van de retina. Het is ook te gebruiken voor het diagnosticeren van cataract, glaucoom en andere oogziekten

Door het gebruik te maken van een ‘groothoeklens’ is het mogelijk om acht maal meer van de retina te bekijken dan via de klassieke funcoscopie. Daarbij is het mogelijk om een collega (of als de verpleegkundige op pad gaat met de PEEK de oogarts) me te laten kijken op afstand.

PEEK wordt in de markt gezet voor ontwikkelingshulp. Echter ik denk dat, omdat de arts niet zoals bij een klassieke fundoscopie ongeveer neus aan neus zit met de patiënt,  het ook een prima add-on kan zijn voor SEH-artsen in ons land voor een snelle beoordeling van de retina als er gedacht wordt aan verhoogde intra cerebrale druk. En dan kan de neuroloog gewoon vanaf de poli meekijken..