Site Overlay

Activeer uw ZorgPiraten!

Een klein jaar geleden mocht ik spreken op een bijschoolingsdag voor huisartsen en medisch specialisten. Ik mocht drie uur praten over eHealth. Het overgrote deel van het publiek was van mening dat de medicus moet gaan bepalen wat er allemaal wel en niet ontwikkeld moet/mag worden en wat goed is voor de patiënt. De innovaties horen toch uit de academische centra te komen en er moet wel veel en goed onderzoek gedaan worden naar deze gadgets. Het top punt was de opmerking; “Ik wil niet dat mijn patiënten dat gaan doen…”

Sorry collega’s daar heeft u niets over te vinden! Innovaties in de zorg komen niet meer uit de zorg. Zoals Rupert Murdoch zei;” The big wil not beat small anymore it will be the fast beating the slow.” De huidige organisatie in de medische wereld is te groot en te langzaam om ook maar een deuk in een pakje boter te slaan als het gaat om innovatief denken. De medische wereld moet stoppen met denken dat zij de innovatie in de zorg gaan bepalen.

De zorginnovaties gaan komen van ‘piraten’ die regels en protocollen zien als aanwijzingen en niet als geboden. Levendige gemeenschappen van Doe-Het-Zelvers maken zorgproducten met 3D printers. Zorgproducten worden voor een fractie van de prijs gemaakt op basis van open source licenties en worden ook niet meer voor de medische wereld op de markt gebracht maar voor de zorgconsument. De medische wereld wordt overgeslagen en heeft het nakijken. Tenzij….

Tenzij we onze eigen piraten gaan gebruiken. Elke instelling heeft ze. Elke zorginstelling kent ze. Het zijn de artsen, verpleegkundigen en verzorgenden die de regels wel kennen maar die zien als aanwijzingen en zich niet laten beperken door spreadsheet management. Het zijn de collega’s die anders denken en anders kijken naar de zorg. Geef deze collega’s ruimte en tijd om zichzelf, maar ook de ideeën te ontwikkelen. Geef ze de mogelijkheid om te falen en moedig ze daarna weer aan om opnieuw te starten. Maar vooral: geef de controle uit handen, oordeel niet en vertrouw deze ZorgPiraten.

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

1 thought on “Activeer uw ZorgPiraten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.