Site Overlay

Uber voor de Radiologie

radiologie schermen

Recent las ik een stuk over een collega huisarts die met een draadloos echoapparaat op huisbezoek gaat om patiënten thuis bij de patient snel en echo te maken. De zelfde dag liet ik een collega zien waar je de bouwtekening voor een CT scanner voor thuis kan vinden. We hoeven niet lang te wachten voor dat een groot deel van het arsenaal van de radiologie gewoon in de tas van de (huis)arts zit.

Voor veel onderzoek is de aanwezigheid van een radioloog niet noodzakelijk. Als u een afdeling radiologie bezoekt is de kans dat u een radioloog ziet klein. Die zitten in donkere kamers en hokjes en verslaan de beelden die gemaakt worden door de radiologisch laboranten. De radioloog bekijkt, beoordeeld en beschrijft de data wat via het ziekenhuisnetwerk naar zijn scherm gezonden wordt. Daarbij is het grootste deel van het werk is niet aan het bed van de patient. Slechts enkele onderzoeken is dat nodig.

Recent las ik een stuk over een collega huisarts die met een draadloos echoapparaat op huisbezoek gaat om patiënten thuis bij de patient snel en echo te maken. De zelfde dag liet ik een collega zien waar je de bouwtekening voor een CT scanner voor thuis kan vinden. We hoeven niet lang te wachten voor dat een groot deel van het arsenaal van de radiologie gewoon in de tas van de (huis)arts zit.

Voor veel onderzoek is de aanwezigheid van een radioloog niet noodzakelijk. Als u een afdeling radiologie bezoekt is de kans dat u een radioloog ziet klein. Die zitten in donkere kamers en hokjes en verslaan de beelden die gemaakt worden door de radiologisch laboranten. De radioloog bekijkt, beoordeeld en beschrijft de data wat via het ziekenhuisnetwerk naar zijn scherm gezonden wordt. Daarbij is het grootste deel van het werk is niet aan het bed van de patient. Slechts enkele onderzoeken is dat nodig. Waarom zitten dan al die radiologen nog in het ziekenhuis? Waarom laten we de beelden niet beoordelen door collega’s elders (op de wereld)? Er zijn firma’s die radiologen in India in dienst hebben. Zij beoordelen de beelden, geven de adviezen en diagnosticeren ziekten. Voorzover ik weet gebeurt dit nog niet in ons land maar met de voortdurende bezuinigingsdwang/-drang is het haast onvermijdelijk dat het gaat gebeuren.

Maar er is een alternatief voor deze ‘out sourcing’. Maar die vraagt om een radicale anders kijken naar hoe wij nu de radiologie hebben georganiseerd. Noem het de Uberisatie van de radiologie. We moeten weg van het gefixeerde denken binnen instellingen. Radiologie moet lokatie onafhankelijk worden zonder apparatuur.

Het alternatieve businessmodel komt vanuit de toegenomen mogelijkheden van de thuisdiagnostiek en diagnostiek in de eerst lijn. Er zijn huisartsen die gewapend met een iPad en een transducer thuis bij de patient echo’s maken.Daarnaast zijn er apparaten voor consumenten op de markt waarmee eenvoudig beelden gemaakt kunnen worden van bijvoorbeeld hun zwangerschap. Het is aannemelijk dat een belangrijk deel van de radio-diagnostiek buiten het ziekenhuis gaat gebeuren. Dit biedt het alternatief voor de radiologie….

De maker van de beelden plaatst als aanvrager de beelden op een service waar radiologen op inloggen. De radiologen zien een lijst met wat er geupload is. Er ontstaat een ‘marktplaats’ voor radiologische beelden waar binnen er twee opties mogelijk zijn. De eerste mogelijkheid is dat de radioloog biedt op de beelden. Waarna de aanvrager bepaalt wie de beelden mag beoordelen. De tweede mogelijkheid is een “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” systeem. Als extra service kan de aanvrager tegen een meerprijs aangeven of er een tweede radioloog moet kijken.

De radioloog krijgt toegang tot de beelden van een aanvrager, beoordeelt en verslaat ze en mag de rekening kan verzenden. De aanvrager krijgt beelden en verslag terug en leert zo van de eigen diagnostiek. Het is niet de vraag of de radiologie gaat veranderen, het is de vraag wanneer het verandert en of wij instaat zijn snel genoeg ons systeem aan te passen.

Waarom zitten dan al die radiologen nog in het ziekenhuis? Waarom laten we de beelden niet beoordelen door collega’s elders (op de wereld)? Er zijn firma’s die radiologen in India in dienst hebben. Zij beoordelen de beelden, geven de adviezen en diagnosticeren ziekten. Voorzover ik weet gebeurt dit nog niet in ons land maar met de voortdurende bezuinigingsdwang/-drang is het haast onvermijdelijk dat het gaat gebeuren.

Maar er is een alternatief voor deze ‘out sourcing’. Maar die vraagt om een radicale anders kijken naar hoe wij nu de radiologie hebben georganiseerd. Noem het de Uberisatie van de radiologie. We moeten weg van het gefixeerde denken binnen instellingen. Radiologie moet lokatie onafhankelijk worden zonder apparatuur.

Het alternatieve businessmodel komt vanuit de toegenomen mogelijkheden van de thuisdiagnostiek en diagnostiek in de eerst lijn. Er zijn huisartsen die gewapend met een iPad en een transducer thuis bij de patient echo’s maken.Daarnaast zijn er apparaten voor consumenten op de markt waarmee eenvoudig beelden gemaakt kunnen worden van bijvoorbeeld hun zwangerschap. Het is aannemelijk dat een belangrijk deel van de radio-diagnostiek buiten het ziekenhuis gaat gebeuren. Dit biedt het alternatief voor de radiologie….

De maker van de beelden plaatst als aanvrager de beelden op een service waar radiologen op inloggen. De radiologen zien een lijst met wat er geupload is. Er ontstaat een ‘marktplaats’ voor radiologische beelden waar binnen er twee opties mogelijk zijn. De eerste mogelijkheid is dat de radioloog biedt op de beelden. Waarna de aanvrager bepaalt wie de beelden mag beoordelen. De tweede mogelijkheid is een “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” systeem. Als extra service kan de aanvrager tegen een meerprijs aangeven of er een tweede radioloog moet kijken.

De radioloog krijgt toegang tot de beelden van een aanvrager, beoordeelt en verslaat ze en mag de rekening kan verzenden. De aanvrager krijgt beelden en verslag terug en leert zo van de eigen diagnostiek. Het is niet de vraag of de radiologie gaat veranderen, het is de vraag wanneer het verandert en of wij instaat zijn snel genoeg ons systeem aan te passen.

Author: Michiel

Sinds 2008 werkt ik als SEH-arts KNMG in het Deventer Ziekenhuis. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.