We zijn onafscheidelijk van onze telefoon. Gemiddeld is dat ding binnen 90 centimeter van de gebruiker. Dat je je eigen telefoon of tablet meeneemt naar je werk is eigenlijk al niet meer verrassend. Een groot deel van de mensen in de zorg doet dat. Toch verwonderlijk dat ik een tijd geleden van iemand van een ziekenhuis-ICT afdeling de opmerking kreeg dat de telefoon en tablet niet tot de standaard uitrusting behoort van de dokter en al helemaal niet van de verpleegkundige.
Ik vraag mij dan af in hoeverre deze medewerker van de ICT nog weet wat er in zijn vak gebeurt. Het tijdperk van windows 95 is voorbij. We zijn echt verder. Ik heb hem uitgelegd wat ik doe met mijn telefoon en hoe diep deze geïntegreerd is in mijn patiënten zorg. Van BYOD had hij natuurlijk gehoord maar BYOA was nieuw.
Ik heb hem het volgende uit gelegd.
Er is een enorme meerwaarde als professionals apps kunnen gebruiken en die gaat verder dan waarde voor de dokter/verpleegkundige. De patiënt is de grote winnaar. Door apps is de zorgprofessional beter instaat om (beeldend) uit te leggen wat de ziekte van de patiënt is. De patiënt kan letterlijk de ziekte in handen krijgen als er plaatjes van de ziekte op het scherm getoond worden. Dit geeft meer begrip en inzicht.
Sinds dien hebben we regelmatig contact en zijn er plannen (in de kinderschoenen) om apps te gaan adviseren aan artsen, verpleegkundigen en natuurlijk patiënten.
Misschien kan u als lezer mij helpen…. welke apps moeten professionals zeker gebruiken? en welke zijn nuttig voor de patiënt?
<wordt vervolgd>