Site Overlay

13 fouten per 1.000.000 medicatieopdrachten. Hoe kan dat?

Het is nieuws uit 2016 maar niet onbelangrijk. Het biedt aanknopingspunten voor om het komende jaar mee aan de slag te gaan.
De kans op fouten bij het geven van medicatie is in de Mayo Clinic is 13 per 1.000.000 medicatievoorschriften, ter vergelijk in Nederland is dat 6 per 100 (!). Het geheim van Mayo Clinic is een ingenieus systeem van barcoding. Patiënten krijgen een armband met een barcode. Als die niet matcht met de barcode op de medicijnen, dan worden de medicijnen niet uitgedeeld. Ook is opvallend dat de bereidheid om fouten vrijwillig te melden erg groot is. Men ziet fouten als momenten om van te leren! Daarnaast spreken de medewerkers elkaar aan als ze gedrag zien dat niet past bij de Mayo-standaard en als iemand zich goed vinden om checklists te gebruiken, dan worden hij/zij daarop aangesproken. (Bron en voor neer info: Zorgvisie)

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

Wat vind jij hier van?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.