Michiel Tebbes |

13 fouten per 1.000.000 medicatieopdrachten. Hoe kan dat?

Home »  Blog »  13 fouten per 1.000.000 medicatieopdrachten. Hoe kan dat?

13 fouten per 1.000.000 medicatieopdrachten. Hoe kan dat?

On januari 3, 2017, Posted by , In Blog,boeiend, With No Comments

Het is nieuws uit 2016 maar niet onbelangrijk. Het biedt aanknopingspunten voor om het komende jaar mee aan de slag te gaan.
De kans op fouten bij het geven van medicatie is in de Mayo Clinic is 13 per 1.000.000 medicatievoorschriften, ter vergelijk in Nederland is dat 6 per 100 (!). Het geheim van Mayo Clinic is een ingenieus systeem van barcoding. Patiƫnten krijgen een armband met een barcode. Als die niet matcht met de barcode op de medicijnen, dan worden de medicijnen niet uitgedeeld. Ook is opvallend dat de bereidheid om fouten vrijwillig te melden erg groot is. Men ziet fouten als momenten om van te leren! Daarnaast spreken de medewerkers elkaar aan als ze gedrag zien dat niet past bij de Mayo-standaard en als iemand zich goed vinden om checklists te gebruiken, dan worden hij/zij daarop aangesproken. (Bron en voor neer info: Zorgvisie)