Michiel Tebbes |

AI en Geneeskunde – de verandering is hier.

Home »  Blog »  AI en Geneeskunde – de verandering is hier.

AI en Geneeskunde – de verandering is hier.

On januari 23, 2017, Posted by , In Blog, With No Comments

Het is je misschien niet opgevallen maar over al zijn kleine en grotere bedrijven bezig om de geneeskunde zoals wij het kennen te veranderen. De overeenkomst tussen deze bedrijven is dat ze putten uit enorme hoeveelheden dat om slimme systemen te maken die artsen ondersteunen. Deze systemen zijn allemaal gebaseerd op machine learning en AI (Artificial Intelligence).De vakgebieden die het eerst veranderen zijn de vakken waarin door data analyse tot een diagnose gekomen wordt. Denk aan dan bijvoorbeeld aan de pathlogie. Het analyseren van cellen wordt nu gedaan door mensen. Maar meer en meer is het ondersteund gaan worden door computers. De volgende stap is de computers leren wat de mens ziet om vervolgens ziekten de diagnosticeren. Ook de radiologie en de cardiologie staan op de nominatie om op deze manier drastisch te veranderen. In het begin zullen artsen nog diagnoses stellen. Deze diagnoses worden in het systeem ingevoerd waarop het systeem slimmer en slimmer gaat worden.De volgende stap is dat het systeem de diagnose gaat geven en de arts het systeem superviseerd. Elke supervisie zal het systeem beter maken tot uiteindelijk ook artsen niet langer diagnosticeren maar systemen dat doen. De arts moet veranderen. Het vak zal veranderen van diagnosticerend naar begeleidend en coachend. Deze verandering zal op grote weerstand stuiten. Als je goed om je heen kijkt kan je nu al zien.