Site Overlay

Luisteren is gratis

Luisteren is gratis. Dat is de conclusie van mij en mijn secretaresse.

Enige maanden geleden behandelde kreeg ik een telefoontje vanuit de polikliniek. Er was een vrouw onwel geworden, of ze haar naar de SEH mochten brengen.

Zo gezegd zo gedaan en binnen 10 minuten zat ik naast haar. Ze kwam van de poli oncologie en had net een gesprek met haar behandelend oncoloog gehad. ‘De tumor is gegroeid en er is weinig wat er nog gedaan kan worden’ was de boodschap van de collega.

Na het consult (waar patiente zeer over te spreken was) is ze naar het restaurant gegaan voor een broodje en toen drong de boodschap van de oncoloog door… Duizelig, licht in het hoofd en heel erg geschrokken werd ze vervolgens naar de SEH gebracht. Ik heb haar nagekeken, een kopje koffie gegeven en ben gaan zitten en gaan luisteren.

Een paar maanden later krijg ik mail van mijn secretaresse. Of ik een Diagnose Code kan bedenken. Ik werk de enorme lijst van mogelijke SEH behandelingen door en nergens staat ‘luisteren’ of ‘goed gesprek’.

Al in 2013 meldt Minister Schippers (VWS) dat er een tarief moet komen voor ‘niet behandelen’.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil de financiële prikkel voor dure en onnodige behandelingen in de laatste levensfase neutraliseren. Als het aan de minister ligt komt er een tarief voor intensief begeleiden oftewel ‘niet behandelen’ dat gelijk is aan het tarief voor behandelen. (Skipr)

Echter die is er bijna 5 jaar na deze uitspraak nog altijd niet. Ik wil heel graag niet behandelen en gewoon praten met patiënten. Alleen op die manier kan je tot de kern van de zorg komen. Echt mensen helpen met moeilijke fasen waar ze soms door heen moeten en een passende behandeling adviseren waar de ze wel op zitten te wachten.

Een mooie bijvangst van een tarief op ‘luisteren’ is dat het de zorg waarschijnlijk ook nog eens goedkoper maakt. Maar wat voor tarief hang je aan een luisterend oor?

Over mijn patiente… ik vrees dat ze geen rekening krijgt omdat ook wij niet weten wat wij zouden moeten vragen voor een luisterend oor en een kopje koffie.


Also published on Medium.

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

Wat vind jij hier van?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.