Michiel Tebbes |

Wat moet op de agenda in 2018

Home »  Blog »  Wat moet op de agenda in 2018

Wat moet op de agenda in 2018

On december 16, 2017, Posted by , In Blog, By , , With No Comments

Zo aan het einde van het jaar komen de lijstjes weer naar boven, dus ook hier. Dit keer niet een lijst met alle hippe tech trends maar een lijstje met punten die op de agenda van de overleggen in 2018 niet mogen ontbreken al blijft het een lijstje met voorspellingen voor een goed, digital first, 2018!

Punt 1. Security

Als je navraag doet binnen de zorg dan is dataveiligheid een veel gehoord woord. Maar blijft het alleen bij praten of gaan we er ook echt iest aan doen? Op 25 mei 2018 gaat de AVG in, en dan niet de Nederlandse maar de Europeese, met echt Europees harde boetes op lekkages. Eén boete en je kan je zorginstelling toevoegen aan het lijstje bedrijven die 2019 niet gaan halen. Dataveiligheid is dus een agendapunt voor elk overleg. Van RvB tot op de werkvloer.

Punt 2. EPD/MedMij

Zo langzamerhand hebben de meeste ziekenhuizen en zorginstellignen wel een EPD. Echter de meeste bestaan uit een verzameling brieven die verzonden zijn naar andere zorgverleners, een beerje radiologie en een enkel lab-uitslag. Dit is niet genoeg. In 2018 gaat er, gestimmuleerd door de MedMij standaarden, een schreeuw komen om alle data (real time) te ontsluiten. Deze data gaat gebruikt worden in meerdere applicaties en zorgportalen. Dit zal gevolgen hebben voor hoe zorgverleners en zorgvragers gaan communiceren.

Punt 3. Patient Journey

Zoals in elke andere industie moet ook de zorg een belevenins worden. Je bent geen patient meer die een behandeling krijgt van de dokter. Je loopt samen met een multidisciplinair team een behandel pad waarin samen de keuzes gemaakt worden. Als je als zorg instelling nog geen Patient Journey aanbiedt dan wordt het hoog tijd om het op de agenda te zetten.

Punt 4. Mobile First

De tijd van de desktop is achter ons. In landen in het Verre Oosten is de desktop nu al in de minderheid. Dat gebeurt ook hier in de komende jaren. Zowel patienten als zorgverleners gaan in toenemende mate vragen of de applicaties die nu nog op (logge) desktop- of laptopsystemen worden aangeboden niet over kunnen naar mobiel. Ga nu mee want je hoort al mensen vragen om mobile only!

Punt 5. Implementatie

Het toverwoord voor 2018. Tot nu toe is er veel gepraat en weinig gedaan. Het is tijd om te doen. Wacht niet op alle EBM bewijzen, wacht niet op wat de buurman gaat doen, wacht niet. Er is genoeg gepraat. Er zijn ideeen genoeg. Nu gaan we implementeren.

One more (secret) thing…


Also published on Medium.