Site Overlay

VR als pijnbestrijder

Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de zorg. Daarnaast doen zorgverleners patienten ook pijn tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patienten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmerg puncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed. 

De belangrijkste peiler in de behandeling van pijn is medicate. Daarnaast zijn er vele middelen en technieken die als toevoeging gebruikt worden om de pijn en pijn er varing te verminderen.

Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler op de digitale afleidingsmarkt is Virtual Reality (VR). Zeker door komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden is VR een bereikbare toevoeging aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis. 

Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwonden patienten. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst wanneer wordt vergeleken met de standaard behandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patienten een computerspelspelen of TV kijken blijkt dat de HMD-VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patienten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder HDM-VR. 

Een ander goed onderzocht gebied is het gebruik van VR tijdens bloedprikken bij kinderen. Ook hier lijkt het gebruik van VR effectief. Kinderen met een HDM-VR op en een verdovende zalf gaven veel minder pijn en angst aan dan kinderen die alleen de verdovende zalf kregen (standaard therapie). 

Desondanks dat medicatie de belangrijkste peiler in de pijnbehandeling blijft is het toevoegen van HMD-VR een goede om patienten minder pijn te laten ervaren bij acute pijn.

(via: geneeskunde.com

Author: Michiel

Al meer dan 15 jaar werk ik als SEH-arts KNMG. Ik heb een passie voor eHealth en in het bijzonder mHealth. Als lid van de ‘denktank eHealth’ en de 'Werkgroep Open EPD' ben ik betrokken bij de invoering van diverse eHealth-projecten binnen het ziekenhuis. Als SEH-arts maak ik in mijn dagelijks werk op de afdeling spoedeisende hulp gebruik van mogelijkheden die eHealth en mHealth bieden om de acute zorg te stroomlijnen en om ‘patient empowerment’ te bevorderen. Ik kom graag eens bij u langs om een kop koffie te drinken en te vertellen hoe ik Apps, iPad en iPhone gebruik voor mijn acute patiënten en wat mijn visie is op de digitale ontwikkelingen in de zorg.

Wat vind jij hier van?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.